top of page
  • Writer's pictureJasper van 't Wel

Hoe red je de wereld?

Al mijn leven lang hoor ik dat de wereld opwarmt. We moeten dit tegen gaan! Oké gaaf, doen we, hoe kan ik helpen? Petitie tekenen hier, protest daar, en nog altijd tikt de thermometer door. Dit duurt me te lang, we kunnen niet alle hoop vestigen op de politiek of op de goedheid van de mens. Ik ben een uitvinder, dit is een probleem waar ik een antwoord op moet zoeken. Hoe kan iemand als ik, iemand die rusteloos wordt omdat hij niet weet hoe hij zich in kan zetten voor een betere wereld, zijn of haar steentje bijdragen?

Mijn doel is om oplossend vermogen en talent samen te brengen met klimaatproblemen en missies voor een betere wereld.

Een aanname die ik heb is dat in de maatschappij waarin we leven "de wereld redden" een business model moet zijn. Symbiose tussen wereld verbeteren en er zelf iets voor terug krijgen. Hier zijn zonnepanelen een mooi voorbeeld van;

Een tiental jaar geleden was een zonnepaneel nog een doorn in het oog; "ze zien er niet uit!" "die ga je in geen 10 jaar terug verdienen". Tja, maar het is wel beter voor het milieu... Blijkbaar was dit voor een grote groep mensen daardoor alleen nog niet interessant genoeg. Whats in it for them?!

De positieve kant van het verhaal is dat er dus wel early adopters waren die zich in ieder geval in de missie konden vinden. Mede dankzij deze mensen kon er doorontwikkeld worden. Zo zijn zonnepanelen efficiënter en goedkoper geworden en is het straatbeeld volkomen omgeslagen. Nu hoor je op verjaardagen; "Jij hebt toch een schuin dak op het zuiden? Waarom heb je dan in godsnaam nog geen zonnepanelen?”

In mijn zoektocht naar wereld verbeteraars ga ik op bezoek bij bedrijven, ontwikkelaars en early adopters om zo te laten zien dat er daadwerkelijk meer gedaan kan worden dan een petitie tekenen of op een plein staan met spandoeken (niets op tegen overigens). Door een database op te bouwen van bedrijven met groene missies, wil ik het makkelijker maken voor talent en mensen met een groen hart om te solliciteren of zich in te zetten voor een betere wereld.7 views0 comments
bottom of page